vineri, 26 mai 2017

Curs cu Urania Cremene (Partea I)

   Marți, 23 mai, am avut ocazia de a participa la cursul gratuit pentru părinți cu Urania Cremene, iar temă de discuție a fost 18 Tehnici pentru a crește un copil echilibrat și să te bucuri din plin de experiența de a fi părinte. Am fost plăcut surprinsă de acest curs dar și de modul cum a fost structurat!! M-am așteptat să fie un curs plictisitor, însă a fost foarte captivant, am primit multe exemple iar acest lucru m-a făcut să rețin mai bine ideile prezentate.
   Cele 18 tehnici sunt, defapt, încadrate în 3 moduri de a ne educa copilul, fiecare model conține câte 6 pași care depind unul de celălalt în atingerea scopului principal.
   Pentru a ne crește copii echilibrați este nevoie de toate 3 moduri, deci este nevoie să aplicăm toți cei 18 pași. Iată care sunt cele 3 moduri și pași aferenți:


I. Conectarea:
1. Empatizează;
2. Întreabă, nu da comenzi;
3. Iubește necondiționat;
4. Subliniază unicitatea;
5. Implică copilul în viața de familie;
6. Coboară din copac.

II. Competența:
1. Creează spațiu și dă-i drumul;
2. Fii un model și predă competențe;
3. Greșeala -  o oportunitate de învățare;
4. Nu folosi pluralul;
5. Învață-l să-și rezolve problemele;
6. Întreabă și descrie.

III. Controlul
1. Creeează spațiul pentru joaca liberă. Școala nu e totul!
2. Află-i opinia;
3. Calmarea pozitivă a nevoilor;
4. Paranoia pozitivă.
5. Dezvoltă responsabilitatea;
6. Stabilește limite și oferă variante de alegeri.

   În acest articol mă voi axa pe CONECTARE și vă voi prezenta câteva idei:
   În mare parte, atunci când vorbim despre conectare, vorbim de empatie și este absolut necesar să empatizăm cu copilul în orice situație, chiar și atunci când nu acționeză asa cum ne dorim. Îi oferim ematie după care îl educăm, niciodată invers! Să empatizăm cu copilul înseamnă să ne punem în situația lui și să-i oferim înțelegere.
   Atunci când dorim un anumit comportament de la copil este bine să nu-i dăm ordine ci să-i oferim variante pentru a alege.
   Trebuie să înțelegem că orice copil este unic, deci să nu ne așteptăm să facă lucruri la fel sau în momentul când și alți copii au făcut-o, unii învață să meargă mai devreme sau mai târziu, alți învață să vorbească mai devreme sau mai târziu. Ideea e că nu putem grăbi unele evoluți, putem doar să îngreunăm aparițila lor forțând copilul să le facă.
  Implicarea copilului în activitățile casei este un pas foarte important în dezvoltarea sa. Copilul are nevoie să știe de unde vin bani, pe ce se cheltuie, cum se face mâncarea, deci ar trebui implicat în toate activitățile casei, și nu numai.
   Aceste 3 cuvinte: Coboară din copac se pot folosi ca și o MANTRĂ, atunci când ne simțim copeșiți de o anumută situație. Atunci când simți că esti cuprins de furie și nu te poți controla gândește-te la aceste 3 cuvinte, calmează-te și coboară la nivelul copilui, spune-i ce simți, ce ai simțit și ce ai făcut ca să depăsești momentul respectiv, va învăța mai mult decât crezi din comportamentul tău.
   Am lasat la urmă IUBIREA NECONDIȚIONATĂ, care mi se pare cel mai important pas, și sunt sigură, că cu toții ne iubim enorm copiii, dar oare îi iubim la fel de mult și atunci când greșesc?! Dacă răspunsul tău este DA, atunci cu siguranță îți iubești copilul într-un mod necondiționat!! Iubirea necondiționată stă la baza fiecărui pas, enumerat mai sus, nu văd cum altfel ne-am putea disciplina copii dacă nu le-am oferi iubire.

Cu drag, Mamica Sofiei!
Gabriela C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu